Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Grottenbier
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:6.5%
Stamwortgehalte:18.1º Plato
Land:België
Brouwerij:St. Bernardus
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Pierre Celis is in bierland beroemd geworden als de "uitvinder" van het witbier. Hij herontdekte het witbier en maakte het tot een commercieel succes. De rest van deze geschiedenis is bekend. Maar na de verkoop van zijn brouwerij in Hoegaarden is Pierre niet op zijn lauweren gaan rusten. Hij vertrok naar de VS en begon in Austin, Texas, een nieuwe brouwerij. Het Celis White was korte tijd een bekend begrip. Ook deze brouwerij heeft Pierre weer verkocht, maar stilzitten was er nog niet bij.
Het grottenbier werd zijn nieuwe uitdaging. Pierre zelf schreef de redactie: "Het idee van het Grottenbier deed ik op bij een bezoek aan de Champagnekelders in Frankrijk. Daar wordt de wijn gerijpt in grotten en in houten pupiters geplaatst, met als resultaat... een godendrank! Ik ontwikkelde een bier met een totaal nieuwe smaak, met de beste grondstoffen, hop uit Kent en Saaz, een gistcultuur met een uitgesproken aroma. Om de specifieke afdronk te bekomen voegde ik er een onbekende vrucht uit Zuid-Amerika aan toe, ter plaatse door mijzelf ontdekt in een exotisch restaurantje."
Grottenbier is een donker speciaal bier, waarbij kruiden gebruikt zijn en waarvan met name de nagisting op fles bijzonder is. Na de eerste gisting en lagering in de tank wordt het bier gecentrifugeerd waarna de flessen worden afgevuld, maar zonder CO2 (koolzuurgas). Dan wordt er nog een klein beetje gist en suiker toegevoegd om de nagisting op gang te brengen. Dit gebeurt in warme kamers bij een temperatuur van 22° C en duurt ongeveer 14 dagen. Na deze nagisting worden de flessen getransporteerd naar de mergelgrotten van Kanne (België) en Valkenburg. Bij een constante temperatuur van 11°C worden de flessen gedurende nog een aantal maanden gelagerd. Net als bij champagne worden de flessen hier op "pupiters" geplaatst en regelmatig gedraaid, hetgeen voor een optimale hergisting zorgt. Deze constante temperatuur en de omgeving van het mergel zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van de smaak.
Beerhunter Michael Jackson omschrijft het bier in één van zijn boeken alsvolgt: "Het is een sterke (5,2% in gewicht, 6,5 % in volume) ale, met kleine hoeveelheden 'exotische' kruiden die een lichte, balancerende droogheid en broosheid creëren. Het bier is kastanjebruin, heeft volle kraag (marron glacé?) en sterke aroma's die verwijzen naar oloroso sherry. Het is droog vooraan op de tong en ontwikkelt een gemiddelde tot volle body met een gelaagd mout-fruitkarakter. De smaken zijn droog karamel- en honingachtig met een lichte medicinale en harsachtige afdronk, bijzonder lange afdronk." Dit bier van hoge gisting en hergisting op de fles wordt door hem omschreven als één van de tien beste bieren van het ogenblik.
Het bier wordt bij brouwerij St.Bernardus gebrouwen, in het West-Vlaamse plaatsje Watou. De streek is bekend om zijn hopteelt. De drie jaarlijkse Hoppestoet in het nabijgelegen Poperinge is een groots evenement. De brouwerij is bekend van een aantal abdijbieren. Pierre Celis heeft destijds de brouwerij geholpen bij de ontwikkeling van hun witbier. De keuze voor zijn grottenbier kwam dus niet geheel uit de lucht vallen.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort