Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Grimbergen tripel
Type:Abdijbier tripel
Alcohol:9%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Alken Maes
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
U zult zich misschien afvragen of we bij de A.B.T. gek zijn geworden. Grimbergen tripel is toch geen onbekend of nieuw bier. En de regel is toch dat er alleen onbekende of nieuwe bieren als ABT Bier van de Maand gevoerd worden. Dat klopt, maar er is ook nog aanvulling en die zegt dat het ook bieren kunnen zijn die nog nooit eerder op fust in Nederland zijn geweest. En Grimbergen tripel is zo’n bier. De brouwerij gaat dit bier vanaf februari overal in de horeca op fust voeren en de A.B.T. heeft de primeur. Zo kunt u op uw gemak de flessenversie vergelijken met de fustenversie.
Wie op www.grimbergenbier.nl kijkt kan een uitgebreide omschrijving vinden van de bieren, de brouwerij, de abdij en veel recepten met Grimbergen bieren. En wie meer wil weten over de abdij zelf, de geschiedenis en haar activiteiten kijkt op www.kerkgrimbergen.be.
De Abdijbieren van Grimbergen worden, sinds 1958, door brouwerij Alken-Maes gebrouwen. Zij hebben de recepten van de Norbertijner monniken uit Grimbergen, even ten noorden van Brussel. De abdij van Grimbergen is in 1128 gesticht door St. Norbertus, grondlegger van de orde van de Norbertijner monniken. De abdij heeft in de loop de eeuwen vele roerige tijden meegemaakt en is meerdere malen afgebrand, geplunderd en gesloopt. De eerste keer al in 1142. Ook in 1566 werd de abdij volledig verwoest en 1796 herhaalde de geschiedenis zich. Maar steeds opnieuw is de abdij weer helemaal opgebouwd, vernieuwd en uitgebreid. Vandaar dat de Feniks het symbool van de abdij werd, en dus ook van de bieren van Grimbergen. Nog steeds neemt de abdij een belangrijke plaats in in het sociaal-kerkelijke leven van de omgeving. De paters-Norbertijnen zetten zich actief in voor de hulpbehoevenden, ze bieden onderdak aan mensen die zich willen bezinnen op het haastige leven en ze bieden plaats aan pelgrims en reizigers. Daarnaast is het ook de parochiekerk van de plaats Grimbergen.
Omdat in vroegere tijden water niet zo te drinken was, was bier het enige goede alternatief, omdat bij het brouwen van bier het water gekookt wordt. En omdat Norbertijner kloosters in hun eigen onderhoud moesten voorzien was het brouwen van bier één van de belangrijke nevenactiviteiten binnen de kloostergemeenschap. Het bier werd voor een belangrijk deel gebruikt als betaalmiddel voor allerhande diensten en werken die de abdij van buiten moest inhuren. Ook vervulde het bier een gastfunctie voor pelgrims en reizigers.
In 1958 besloot de abdij een samenwerking aan te gaan met brouwerij Alken-Maes (nu onderdeel van Scottish & Newcastle), uit het nabij gelegen Alken. De brouwerij ging de bieren, in concessie, voor de abdij brouwen en verkopen. De bieren worden nog steeds volgens de recepten van de abdij gebrouwen. Ook in Nederland zijn de bieren van Grimbergen erg bekend. En sinds 1997 is in één van de bijgebouwen van de abdij een brouwerijmuseum te vinden.
De tripel van Grimbergen kenmerkt zich door het gebruik van bleke moutsoorten geven zijn diepe okerkleur aan het bier geven. Smaak: Amber-blond abdijbier, met een bitterzoete, pittige, uiterst volronde smaak en een warme afdronk. De typisch pittige Tripelsmaak ontstaat door de blonde kandijsuiker en de subtiele mengeling van zachte en bittere hopsoorten.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort