Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Floreffe tripel
Type:Tripel
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Lefèbvre
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Floreffe is een stadje aan de Samber tussen Namen en Charleroi. De abdij van Floreffe is in 1211 gesticht en is bovenop de rotsen gebouwd, met een prachtig uitzicht over de streek en een bocht van de Samber. De paters brouwen hun bieren niet meer zelf, maar laten ze door brasserie Lefèbvre brouwen. Zelf maken ze nog wel brood en kaas. Alle producten kunnen in de molen van de abdij, aan de voet van het gebouwencomplex, genuttigd worden. De Floreffe Tripel is geen onbekende op de Nederlandse markt, maar is nu voor het eerst op fust bij de leden van de A.B.T. verkrijgbaar. Het is zacht bittere tripel van 7,5% van hoge gisting met nagisting. De gebruikte hopsoorten zijn Steyrian Golding en Hallertau en er wordt alleen pilsmout gebruikt, zonder toevoeging van kruiden. En voor de echte liefhebber resulteert dat in een bier met een bitterheid van 24 EBU en een kleur van 16 EBC.
De Floreffe abdijbieren zijn een belangrijk onderdeel van het uitgebreide assortiment van Brasserie Lefèbvre. De brouwerij, in 1876 opgericht, is te vinden in Quenast, een plaatsje op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Brussel. Het plaatsje is bekend om grootste steengroeve van België, waar tientallen miljoenen van de bekende en beruchte "kinderhoofdjes" kasseien gemaakt werden. De steengroeve is vlak bij de brouwerij te vinden. De combinatie van een brouwerij bij een steengroeve is lijkt wat vreemd, maar is het niet. De steenhouwers, op het hoogtepunt zo'n 4000 man, die de hele dag in het stof en de hitte hadden gewerkt, hadden aan het eind van de dag een gigantische dorst. Om al die kelen te laven waren er veel cafés in het dorp te vinden en dus ook een aantal brouwerijen. Tot 1950 ging dat zo. Toen kwam de omslag en er volgden massaontslagen. Veel cafés en brouwerijen verdwenen en om te overleven moest Lefèbvre omschakelen en deed dat dus ook. Het accent werd verlegd van tafelbieren naar speciaalbieren met nagisting op fles. De huidige eigenaar, Philippe Lefèbvre en 5e generatie, heeft in 7 jaar tijd de brouwerij volledig omgebouwd naar een moderne brouwerij waar veel verschillende speciale bieren gebrouwen worden. Van de 25.000 hectoliter die in 2001 gebrouwen werd werd maar liefst 75% geëxporteerd, waarvan Frankrijk en Nederland de snelst groeiende markten zijn.
In 2001 bestond de brouwerij 125 jaar en er zijn vele feesten en opendeurdagen geweest. En of al die feesten van invloed geweest zijn op de kwaliteit van het bier? Proef maar.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort