Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Bambergator
Type:Dubbelbock
Alcohol:8.5%
Stamwortgehalte:21º Plato
Land:Duitsland
Brouwerij:Fässla
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De combinatie van huisbrouwerij, café, restaurant met hotel komt hier niet veel voor. In Duitsland is het een veel voorkomend verschijnsel. Brauerei Fässla heeft zo’n combinatie en dat is maar goed ook, want als gezellig is in de “Kneipe” is het wel zo handig dat er vlak in de buurt een lekker bed voorhanden is. Wees niet verbaasd als u er nogal wat Nederlanders aantreft. De streek is een geliefd “Ausflugsort” voor bierliefhebbers.
Bamberg, hoofdstad van Kreis Bamberg op zo’n 50 kilometer ten noorden van Nürnberg, in het noorden van Beieren is de hoofdstad van het bier. Want waar vindt je nog 10 actieve brouwerijen, waarvan enkele die bijzonder maken, binnen de stadsgrenzen? Bovendien ligt het biergebruik op het hoogste niveau van heel Duitsland; 280 liter per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland drinken we ongeveer 86 liter bier per jaar. Bier behoort in Beieren (je zou bijna zeggen uiteraard) tot één van de eerste levensbehoefte. De oudste brouwerij die ooit in Bamberg heeft gestaan dateert uit 1122. In 1818 waren er maar liefst 65 brouwerijen actief. Op www.bierstadt.de kan de volledige geschiedenis nagelezen worden. De streek heet het Frankenland. De stad Bamberg staat op werelderfgoedlijst van de UNESCO en is 1000 jaar oud. Op www.bamberg.de is het allemaal terug te vinden.
Brouwerij Fässla (www.faessla.de) is in 1649 opgericht door Hans Lauer, een jaar na de 30jarige oorlog. Sinds 1986 is de familie Kalb eigenaar van het bedrijf en zij houden de Fränkische tradities in ere; een eerlijke goede keuken met daar bij een mooi glas bier dat volgens het aloude Reinheitsgebot gebrouwen is. De brouwerij, aan de achterkant van het bedrijf, is zeer modern en gebouwd door de firma Kaspar-Schultz, één van de toonaangevende fabrikanten van kleinere brouwinstallaties. Per keer kan er 50 hectoliter gebrouwen worden.
Bambergator is het sterkste bier van Bamberg en wordt 1 x per jaar gebrouwen; in de herfst, dé tijd van de bockbieren. Ook in Bamberg is een heuse bockbiertraditie, maar is anders dan bij ons. In de hele streek rond Bamberg kent iedere brouwerij zijn eigen “Bockbieranstich”; het aanslaan van het eerst fust bockbier. Bij Fässla was dat op 26 oktober jongsteden. Zo heeft iedere brouwerij zijn eigen dag, om niet in elkaars vaarwater te zitten. Daarnaast is het in Beieren traditie om de namen van de doppelbockbieren te laten eindigen op ‘-ator’.
De Bambergator is een donkerbruin, krachtig, volmoutig bier van 8,5% alcohol met een uitgebalanceerde hopbitterheid. Volgens diverse bierkenners is het een “gevaarlijk doordrinkbaar” bier dat redelijk heftig is zijn reacties kan zijn, omdat de zoetige, rozijnachtige beginsmaak het hoge alcoholpercentage een beetje verbloemt. U bent gewaarschuwd.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort