Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:SNAB Czaar Peter
Type:Russian Imperial Stout
Alcohol:8.5%
Stamwortgehalte:17.7º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:SNAB
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De geschiedenis van de SNAB (Stichting Noordhollandse alternatieve bierbrouwers) is bij de echte bierliefhebber wel zo'n bekend. De SNAB is in 1991 opgericht door een aantal gepassioneerde bierliefhebbers die zich tot doel hadden gesteld: "Het promoten van de biercultuur in het algemeen en het promoten van alternatieve bieren in het bijzonder". Niet alleen door ervoer te vertellen, maar met name door het (commercieel) brouwen van nieuwe bieren die niet of nooit eerder in Nederland gebrouwen zijn geweest. Dat kan door middel van het (her)introduceren van oude biersoorten die verloren zijn gegaan, of door het ontwikkelen van nieuwe bieren met natuurlijke en niet-conventionele grondstoffen. De gedrevenheid van deze kleine groep bierliefhebbers is enorm. Keer op keer is SNAB er in geslaagd de smaakpapillen van vele bierliefhebbers te prikkelen. Zo zeer zelfs dat hun Ezelenbok, door middel van verschillende megaproeverijen, nu al twee jaar achter elkaar uitgeroepen is als "Lekkerste bokbier van Nederland". ( zie ABT-Gazet 119)
De Engelse bierstijl van Porters en Stouts was een typische Britse aangelegenheid. Bijna zwarte bieren met een hoger alcoholpercentage en met een complexe, krachtige smaak. Deze werden ook veelal geëxporteerd naar Scandinavische landen en landen aan de Oostzee. Russian Imperial Stout is daar een variant van en speciaal voor het tsarenrijk gebrouwen. Om de grote kou te kunnen overleven, tijdens de reis, werd het met een hoger alcoholpercentage gebrouwen. In Nederland is het type stout ook een aantal jaren gebrouwen, onder andere door Heineken (Van Vollenhoven's Stout) en door Oranjeboom (Trio Extra Stout)
Czaar Peter I (De Grote) is een tot de verbeelding sprekende historische geweest. Hij heeft Rusland tot een wereldnatie gemaakt. Om dat te bereiken heeft hij o.a. het vak van schepenbouwer zich eigen gemaakt. Daarvoor is hij een tijdje scheepstimmerman geweest in Zaandam. Het Czaar Peterhuisje aan de Zaanse Schans is nog altijd een toeristische trekpleister dat herinnert aan 1697, het jaar dat hij in Nederland was.
Vorig jaar werd het Czaar Peter op een bijzondere, maar toepasselijke plek geïntroduceerd: de Ambassade van Russische Federatie in Den Haag. Voor het eerst konden we toen kennismaken met de definitieve smaak van het bier. Uiteraard is het een bier volgens de traditie van de SNAB: bovengistend. Het is een bier gemaakt van onder andere Carumünich- chocolade- en zwartmout, Challenger hopkorrels en cacao. Het is een zeer donker bruin bier, met een rode tint erin (voor de liefhebbers: 125 EBC) en een hoge bitterheid van 35 EBU. Al met al leidt het tot de volgende smaakoverschrijving: Czaar Peter heeft een koffie-achtige, bittere chocolade en krentensmaak. Het voelt iets plakkerig aan, maar de alcohol is verwarmend en de afdronk heeft een chocoladeachtige en geroosterde caramel karakter. Een ietwat complexe smaak, maar die volledig bij het karakter van het bier past.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort