Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Oude Schaterhand I.P.A.
Type:Zomerse Pale Ale
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:17º Plato
Land:België
Brouwerij:De Dochter van de Korenaar
Info:
i.o.v. de A.B.T., volgens een recept van Nico Bot en Joram de Raaf.


Is het België? Technisch gezien wel, want de brouwerij ligt in het Belgische deel van Baarle Hertog/ Baarle Nassau. De grens slingert zich dwars door het dorp. Maar de brouwer, Ronald Mengerink is puur Nederlands. Hij begon op zijn 15e al met zelf te brouwen en op zijn 21e mocht hij zich al eigenaar noemen van een brouwerij. Jaren later en veel wijzer geworden opent Ronald in 2007 in  Baarle Hertog zijn eigen nieuwe brouwerij; De dochter van de Korenaar (www.dedochtervandekorenaar.be).

Onze Bier-van-de-maand-man had een dusdanig vertrouwen in de kwaliteit van deze jonge en bevlogen brouwer dat hij het aandurfde om het bier van de winnaar(s) van de blind bierproeffinale daar te laten maken. Want de wedstrijd werd weliswaar gewonnen door Nico Bot, maar de nummer 2, Joram de Raaf, was ook afgevaardigde van biercafé Oporto uit Maassluis. Bovendien zijn de twee ook nog eens amateurbrouwer en zijn bezig een eigen brouwerij op te richten. Ze hebben een eigen proefbrouwopstelling waar ze er lustig op los experimenteren. En zo konden ze samen een bier maken. Het recept hadden ze al in klaarliggen en in overleg met brouwer Ronald Mengerink waren alle partijen er snel uit. In februari is begonnen met het brouwen van deze zomerse I.P.A. en wat bitterder bier dan wat gangbaar is. In totaal is 6000 liter gebrouwen verdeeld over een aantal brouwsels. En het resultaat is zelf beter geworden dan Nico en Joram verwacht hadden. En zeker nu het bier een paar maanden heeft kunnen rijpen, zijn de verwachtingen hooggespannen. Zo hebben de heren al een eerste aanvraag voor export naar de VS al binnen.

Zowel de winnaars als de brouwer hebben een voorliefde voor wat minder gangbare bieren, waarbij de balans in de bieren,  en verkoopbaarheid niet uit het oog verloren worden. De samenwerking met Nico en Joram verliep lekker vlot en de heren hebben in de brouwerij hun beste beentje voor gezet.

Deze IPA kenmerkt zich door fris, bittere, citrus- en bloemig gehopte smaak die lang uitvloeit. Het is gemaakt met behulp van dry hopping, waarbij ongeveer de helft van gebruikte hopsoorten (magnum, styrian goldings, cascade) benut werd voor de dry-hopping. Het bier is verder gebrouwen met Pilsmout, Palemout en Munich 1 en vergist met Engelse Ale Gist.
Al met al lijkt het erop dat in dit bier de passie voor het brouwen van drie gepassioneerde mensen volledig tot uiting komt

Dorst gekregen? Bestel maar! Proost.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort