Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Malheur
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Malheur
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Buggenhout, provincie Oost-Vlaanderen, gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Gent. Een typisch Vlaams plaatsje waar heel mooie bieren gebrouwen worden. Verantwoordelijk hiervoor is Manu De Landtsheer, de jongste telg uit een oud brouwersgeslacht (en burgemeestersgeslacht). De eerste brouwactiviteiten stammen uit begin 19e eeuw. Na veel ups en downs blaast Manu de familietraditie -brouwersvak- nieuw leven in en opent in 1997 aan de Mandekensstraat een nieuwe kleine brouwerij. Op dezelfde plek stond vroege al een boerderij-brouwerij. Zijn bieren noemt hij Malheur, een mooie uitdrukking voor gebrek of defect. Uit marktonderzoek bleek dat het een krachtig, lekker dubbelzinnige naam is die lang blijft hangen en waarbij men zich allerlei voorstellingen kan maken. Zo is de zin: "Geen groter malheur dan een leeg Malheur." een gevleugelde uitspraak geworden. De naam van de bieren is angstvallig geheim gehouden tot op de dag van de presentatie van het eerste bier. Malheur bieren zijn levende bieren, met hergisting op fles en op vat. Het zijn bieren met smaakevolutie en ze kunnen dus ook verouderen. Manu brengt zijn filosofie in de praktijk door gebruik te maken van een hypermoderne brouwinstallatie, waarbij maximale productiviteit op een minimale bedrijfsoppervlakte en een smetteloze hygiëne.
De resultaten mogen er zijn, diverse bieren hebben al vele internationale bierprijzen in de wacht gesleept
Ook kan men heerlijk koken met de Malheur bieren. Met name in België worden door vele sterrenchefs op hoog niveau prachtige gerechten gemaakt. Maar ook onze eigen Han Hidalgo heeft diverse gerechten met Malheur bieren gemaakt, zie ook hieronder.
Over dit bier was de brouwerij kort maar krachtig: het aroma: Aroma: hopbloemen, kruidig (citrus) fruitig. De smaak: karamel, volmondig door dry hopping. En er werd opgave gedaan van de gebruikte mout- en hopsoorten. En omdat dit bier nog in een testfase zit is er geen specifiek etiket beschikbaar.
Op www.malheur.be is de nodige informatie te vinden. Ook is de brouwerij, op aanvraag voor groepen, te bezoeken.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort