Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Jopen Trinitas
Type:Drie granen tripel
Alcohol:9%
Stamwortgehalte:21º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Jopen
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Hè, Hè. Dat was me het avontuur wel. Het heeft maar liefst 17 jaar geduurd, maar nu is er het eindelijk. Het is het allereerste bier van Jopen dat uit de eigen brouwketels van de Jopenkerk is gekomen en gelijk heeft de A.B.T. de primeur als Bier van de Maand maart. En meteen is het flinke jongen. 9% en gemaakt van drie granen, gerstemout, tarwemout en haver. Een andere verwijzing naar de drie-eenheid is naar de bijbel en ook nog naar het Duits Reinheitsgebot: water, mout en hop als de drie "heilige"ingrediënten. Jopen houdt daarmee vast aan het Haarlems Brouwerskeur met hun eigen drie-eenheid: gerst, haver en tarwe. De drie graansoorten waar veel van hun bieren mee worden gemaakt. Volgens eigen zeggen is bier vol en krachtig van smaak met kruidige tonen als vanille en laurier en een karaktervol hop bittere nasmaak. Het bier beantwoord dan ook volledig aan het credo van de brouwerij: het leveren van een authentiek, onderscheidend assortiment hoogwaardige speciaalbieren voor een betaalbare prijs.
Eindelijk heeft Haarlem weer een eigen brouwerij, niet aan de rand van de stad op een troosteloos industrieterrein, maar in de stad en op een karakteristiek punt. Zo wilde Michel Ordeman het vanaf het begin af aan. En na een lange strijd, met ups en downs, mag het resultaat er zijn. De prachtig verbouwde Jopenkerk die plaats biedt aan een restaurant, een bar (beiden met uitzicht op..) en een moderne brouwerijinstallatie. Na veel omzwervingen is het Jopenbier dan eindelijk thuis gekomen. Samen met brouwmeester Chris Wisse begon Michel in 1994 met verwezenlijken van zijn droom. Bier brouwen volgens oude Haarlemse tradities. Want Haarlem is van oudsher een belangrijke bierstad. Zo'n vier jaar geleden kon Michel dan eindelijk zijn droomlocatie verwerven, maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij. Zo werd er onder andere "palenrot" geconstateerd. De palen waarop de kerk staat waren in zeer slechte staat. Maar ook dat werd opgelost. Daarnaast waren er nodige strubbelingen met vergunningen e.d.
En dan eindelijk kon op 8 december 2010 de burgemeester van Haarlem de officiele openingshandeling verrichten en heet de voormalige Jacobskerk nu dan Jopenkerk. Een bezoek en een etentje is zeker de moeite waard!
Meer info op www.jopen.nl. Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort