Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Goliath Christmas
Type:Kerstbier
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:16º Plato
Land:België
Brouwerij:Brasserie des Légendes, Ath
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het was een beetje verwarrend, maar na wat zoekwerk werd het duidelijk. Brasserie de Légendes is de samenvoeging van Brasserie des Géants (in Ath) en Brasserie Ellezelloise (in Ellezelle). Twee kleine zuid-Belgische artisinale brouwerijen die hun krachten hebben gebundeld. In de beeldvorming van Brasserie des Légendes worden de verhalen van reuzen (Géants) en het verhaal van de heks van Ellezelles, Quintine met elkaar verbonden. De reus Goliath, met als koosnaam Gouyasse, raakte in gevecht met de herder David. Hieruit voortvloeiend wordt op de vierde zaterdag in augustus een folkoristische en feestelijke optocht met reuzen, praalwagens en fanfares georganiseerd. Een traditie die teruggaat tot in de Middeleeuwen en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.
Het brouwen wordt gedaan bij Brasserie Ellezelloise en de administratie wordt bij des Géants gevoerd. Het is niet bekend of in Ath nog gebrouwen wordt.
De brouwerij in Ellezelle hanteers eveneens het principe van de artisnale brouwwijze. In 1993 is de brouwerij begonnen met brouwen. Het proeflokaal is momenteel gesloten en wordt in april 2011 heropend. De taverne zal dan een betere ontvangst hebben voor groepen e.d. Ook zullen dan bieren met streekgerechten genuttigd kunnen worden.
De Goliath Christmas wordt door de brouwerij alsvolgt omschreven: Milde, licht kruidige smaak met lichtzoete en zachte afdronk. Karamelmoutig aroma.
Dit typisch zo’n omschrijving waar je bijna alle kanten mee uitkunt; een echt kerstbier. Kerstbieren zijn van die bieren waarbij de brouwer zich volledig kan uitleven, zonder gebonden te zijn aan de wettelijke omschrijving die voor andere bieren gelden. Het alcoholpercentage gaat vaak flink omhoog, extra hopsoorten worden gebruikt, hele kruidenkasten worden opengetrokken, afwijkende brouwmethoden worden toegepast. Het resultaat is soms erg aangenaam, soms zwaar teleurstellend, maar altijd verrassend. Ga eens naar een Winterbier/ Kerstbierfestival. Op meerdere sites, waaronder pint.nl of zythos.be zijn deze festivals te vinden.
Proost en namens het bestuur van A.B.T. prettige feestdagen en een gezond 2011

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort