Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Schneider Weisse, Mein Grünes
Type:Tarwebier
Alcohol:6,2%
Stamwortgehalte:13,8º Plato
Land:Duitsland
Brouwerij:Schneider Weisse Brauerei
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Groen bier? Nee, natuurlijk niet. De gebruikte grondstoffen, zoals de tarwe, gerst en hop zijn biologisch geteeld en hebben daarmee een "groen" label gekregen. Voor de rest is het een gedegen Duits tarwebier van hoge gisting en met een even gedegen diepgaand smaakpallet. Een aroma van hop en citrusvruchten, met kruidige ondertoon die een perfecte balans vormen met het moutige karakter en de hoge toegankelijkheid van de hopsoorten. Het bier is in alcohol iets zwaarder dan de gangbare tarwebieren, maar het komt de smaakbeleving ten goede.

Georg Schneider is de naam die voor altijd verbonden zal zijn aan de brouwerij. De grondlegger van de huidige brouwerij is Georg Schneider I. Inmiddels is Georg Schneider VI de zesde generatie die de brouwerij leidt en een zevende generatie Georg Schneider is er ook al , maar die zit nog op school.


De wortels van de familie en de brouwerij liggen in München. Georg I. is tussen 1855 en 1872 de pachter van het "Königlich Weissen Hofbräuhaus van München. In die tijd komen de ondergistende bruine bieren sterk in opkomst. Georg I. gelooft heilig in het bestaansrecht van bieren van hoge gisting. Hij onderhandelt met Koning Ludwig II. en verwerft hij het recht, om als eerste burger, witbier te mogen brouwen, van oudsher de biersoort van de adel.
Vrijwel gelijkertijd krijgt Georg de mogelijkheid de stilgelegde Mader brouwerij te kopen. En na een jaar ombouwtijd, richt hij samen met zijn zoon Georg Schneider II. de firma G.Schneider & Sohn op. In september 1872 start hij met het brouwen van zijn eigen kostelijke weissbier*. Dat markeert het begin van de Schneider Weisse Brauerei.


Het bedrijf groeit gestaag en tot de 1e Wereldoorlog wordt het de grootste weissbierbrouwerij van Beieren. Maar de twee wereldoorlogen en de roerige jaren daartussen laten diepe sporen achter. In 1928 koopt de brouwerij de voormalige keurvorstelijke brouwerij Hofbräuhaus in Kelheim, een totaal verouderde brouwerij die tijdens de oorlog grotendeels gespaard is gebleven. In München worden vrijwel alle brouwerijen door bombardementen verwoest. En dus neemt men in 1945 het besluit om te verhuizen naar Kelheim, op zo'n 50 kilometer ten noorden van München. De productie kan snel worden hervat en in de jaren erna wordt hard gewerkt aan de verbetering en modernisering van de brouwerij.

Vandaag de dag is het een zeer moderne brouwerij die een vaste plaats in de Zuid-Duitse gemeenschap heeft, waarbij vastgehouden wordt aan gedegen vakmanschap, innovatie en het aloude Duitse Reinheitsgebot.
Proost!


Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort