Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:La Gauloise Ambrée
Type:Amber
Alcohol:5.5%
Stamwortgehalte:13.2º Plato
Land:België
Brouwerij:Du Bocq
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Stel je voor: een zonnig zomers ABT-terras, goed gezelschap en een lichtvoetige amber bij de hand. Het kan bijna niet mooier. La Gauloise Ambrée is zo'n mooi, lichtvoetig amberkleurig bier. Het bier komt uit de ketels van Brasserie Du Bocq, middenin Purnode. Een klein Ardens plaatsje ten Zuiden van Namen, in de gelijknamige Belgische provincie. Onlangs vierde de brouwerij haar 150-jarig bestaan. Opgericht in 1858 door landbouwer Martin Belot, samen met vier van zijn veertien(!) kinderen. De ontdekking van een bron, met uitstekend brouwwater, is een belangrijke reden geweest voor de oprichting van de brouwerij. Zoals zo vaak in die tijd combineerde men het boeren bedrijf met het brouwen van bier. Men brouwde voornamelijk in de winter als er te weinig werk was voor de arbeiders en voor de directe omgeving. Pas in 1960 besluiten de eigenaren zich volledig toe te leggen op het brouwen van (speciaal)bier. De brouwerij brouwt een heel divers gamma aan bieren, variërend van abdij-achtige bieren, witbier, seizoensbieren, streekbieren tot fruitbieren. Daarnaast maakt men er geen geheim van dat zij veel bieren voor derden maken. Zo'n 70% van de productie wordt gebruikt voor het brouwen van bieren voor anderen. Commercieel directeur Francis Dereadt is er duidelijk over: Rond de laatste eeuwwisseling ging het erg slecht met de brouwerij en dus moesten we andere wegen vinden om het hoofd boven water te houden. De brouwerij beschikt over de nodige infrastructuur (een moderne en flexibele brouwinstallatie) en een uitstekende brouwtechnische kennis om voor anderen te brouwen. Ook de export is erg belangrijk voor de brouwerij.
En ondanks alle moeilijke tijden is het één van de belangrijkste onafhankelijke Waalse bierbrouwerijen. Vandaag de dag gaat het weer stukken beter en is de productie in 10 jaar tijd verdubbeld.
La Gauloise is het oudste eigen merk van de brouwerij.
La Gauloise Ambrée heeft diverse prijzen gewonnen op meerde prestigieuze bierwedstrijden, waaronder een eerste prijs bij de World Beer Awards. Het bier is fijn sprankelend en heeft een fijne, volle schuimkraag. Een lichte zoethopgeur en een zachte, dorstlessende smaak met een duidelijke (mout)bitterheid (30 EBU) en combinatie van kruidigheid.
Purnode is een leuk plaatsje in de Ardennen, waar het goed toeven is. Als je er bent kun je niet om de brouwerij heen. De brouwerij is ook te bezoeken. kijk op www.bocq.be voor meer informatie.
Proost!
(met dank aan Willem Verboom)
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort