Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Manus
Type:Blond Speciaalbier
Alcohol:6%
Stamwortgehalte:14,4º Plato
Land:België
Brouwerij:de Koninck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Wat moet je vertellen over een bier dat eenmalig voor de ABT gebrouwen is en waarvan je eigenlijk ook niet weet hoe het smaakt. Behalve dan de omschrijving die je van de brouwerij krijgt en je de geschiedenis van de brouwerij kent. Dan kan je met een gerust hart zeggen dat het, in dit geval, wel goed zit. Want de brouwerij is de Antwerpse brouwerij De Koninck. En gezien hun reputatie wat betreft het gebruik van hopsoorten en gistsoorten staat de brouwerij in hoog aanzien.
Speciaal voor de A.B.T. is een nieuwe versie van De Koninck Blond gebrouwen, met een hogere hopbitterheid (33 EBU), een zacht aromatische smaak en een volle afdronk. Het bier is, uiteraard, van hoge gisting.
Manus is plat Antwerps voor hand en dit is een verwijzing naar het logo van de brouwerij en het wapen van de stad. Want er is vrijwel geen bedrijf te vinden in Antwerpen dat zo verweven is met de stad, "'t stad" zoals men er zegt, als de brouwerij. En de hand komt van het zeer bekende volksverhaal dat kasteel 't Steen, aan de Schelde ("'t Scheld), bewoond werd door de verschrikkelijke reus Druon Antigoon. Elke schipper die voorbij voer, moest tol betalen aan de reus. Wie weigerde verloor zijn hand. Antigoon was zo berucht, dat het verhaal zelfs Julius Caesar bereikte. Deze stuurde één van zijn dapperste veldheren naar Antwerpen: Silvius Brabo. Klein maar dapper is een gezegde dat hier wel op zijn plaats is, want Brabo ging Antigoon te lijf en slaagde erin zijn hand af te hakken. Boontje komt om zijn loontje. Met een grote boog zwierde Brabo de afgehakte hand de Schelde in, en gaf zo de stad aan de oever haar naam: van Hand-werpen kwam Antwerpen.
Brouwerij De Koninck is gebouwd op de grens van Antwerpen en Berghem. De grenspaal die de grens aangaf, en waar dus tol moest worden betaald, staat nog steeds in het park tegenover de brouwerij en is voorzien van een hand, het symbool van Antwerpen. Oorlogen, de opkomst van het pils en strengere vergunningsregels hebben een desastreuze uitwerking op de brouwerij-industrie van Antwerpen. Waren er in 1900 nog 25 brouwerijen actief, ruim een halve eeuw later is er nog maar één. In 1912 krijgt de brouwerij een andere naam: Brasserie Charles De Koninck. Na de Eerste Wereldoorlog zoekt de zaakvoerder, Florent van Bauwel, hulp bij Joseph Van den Bogaert, een brouwingenieur uit Willebroek, voor het weer opstarten van de brouwerij. Daar begint de expansie van deze typische Antwerpse familiebrouwerij. De zoon van Joseph, Modeste Van de Bogaert, komt in 1949 in de brouwerij en zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden. Nog altijd voert de familie Van de Bogaert de directie van de brouwerij; Dominique voor het commerciële deel en Bernard voor het brouwtechnische deel.
De brouwerij is in 1995 omgebouwd en uitgebreid naar een uiterst moderne brouwerij. En een paar jaar geleden is de afspanning waar het allemaal begon omgebouwd tot Afspanning De Hand, een moderne ontvangstruimte voor gezelschappen en bezoekers aan de brouwerij. Een bezoek waard, net als Antwerpen trouwens.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort