Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Lucifer
Type:Zwaar Blond
Alcohol:8%
Stamwortgehalte:17º Plato
Land:België
Brouwerij:Het Anker
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Dit is zo'n bier dat vele eigenaars heeft gehad, maar dat door zijn karakter behouden is gebleven.
Oorspronkelijk werd Lucifer door brouwerij Riva gebrouwen, als tegenhanger van Duvel. Toen Riva -en Liefmans- een paar jaar geleden werd overgenomen brouwerij Brouwerij Duvel Moortgat leek het lot van dit bier beslecht. Brouwerij Het Anker, uit het Belgische Mechelen, zag echter wel brood in het bier en heeft toen de productie- en verkooprechten overgenomen. Het bier wordt gebrouwen met de hopsoorten Magnum, Spalt en Saaz.
Brouwerij Het Anker is een brouwerij met een lange geschiedenis. De brouwerij stamt uit 1369 en is daarmee één van de oudste brouwerijen van België. In 1873 kopen Louis Van Breedam en zijn zus de stadsbrouwerij en na verbouwingen heeft deze brouwerij als één van de eersten een stoomketel. Op 31 december 1904 wordt de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwt Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen. Door de crisis van jaren 30 rendeert het niet de mouterij in stand te houden en deze wordt dan gesloten. Tot en met de Tweede Wereldoorlog slaagde de brouwerij erin het hoofd boven water te houden. Maar in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw raakte de brouwerij in verval. En het duurde tot 1990 eer Het Anker met een uitgebreid restauratieprogramma begon. Charles Leclef, vijfde generatie van de familie Van Breedam en eigenaar van de brouwerij startte met het ambitieuze project. De oude gebouwen werden opgeknapt en de koeling-, gistings- en lageringsinstallaties werden gemoderniseerd. Tevens wordt gamma aan bieren flink uitgebreid en bestaande bieren worden onder handen genomen.
En nog steeds is het uitgebreide renovatieprogramma niet afgelopen. Tot het einde van deze maand wordt de brasserie onder handen genomen en komt er een nieuwe brouwerijwinkel. Als je door de gebouwen en het terrein loopt, voel je de rijke geschiedenis over je heen komen.
Op het eigen terrein, pal naast de brouwerij is, onder het mom van "onder de wol bij de brouwer", een heerlijk hotel gebouwd. Een prachtig uitgangspunt voor een meerdaagse verkenning van Mechelen en zijn omgeving. Vanzelfsprekend is de brouwerij open bezichtigingen en in het café van de brouwerij kan men alle bieren van de brouwerij proeven.
Op www.hetanker.be is veel informatie te vinden.
Proost!

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort