Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Christoffel Nobel
Type:Dry Hopped
Alcohol:8.7%
Stamwortgehalte:0º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:St. Christoffel
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Dry Hopped St. Christoffel Nobel “Bramling Cross”, delicate puurheid

Christoffel Nobel heeft eind 2008 ons assortiment aangevuld. Dit goudblonde zeer sterke bier waaraan tijdens de rijping van minstens 10 weken verse nobele bladhop is toegevoegd is een uniek bier, ondergistend, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Nobel heeft betrekking op nobele hopsoorten, op hun kwaliteit geselecteerd, welke traditioneel laag zijn in bitterheid en hoog qua aroma.

Met 8,7% alc.vol., een aantrekkelijke bitterheid, een zeer aangenaam hoparoma van Bramling Cross, en een licht zoet alcoholische nasmaak, creëerden we voor ABT een bier op zichzelf tot aan de laatste slok.
 
Bramling Cross
Bramling Cross is ontwikkeld in 1927 door professor Salmon te Wye, uit een kruising tussen de Goldings variant Bramling en OL45, een zaailing van een wilde mannelijke plant uit de Canadese provincie Manitoba. Dit ras wordt nog altijd voornamelijk verbouwd in het Engelse Kent en Sussex. De Bramling Cross rijpt vroeg, en is bestand tegen verwelken. De donkergroene bellen zijn tweemaal zo groot als die van Goldings.
Hoewel Bramling Cross technisch gezien vrij algemeen ingezet kan worden bij het brouwen valt zij bij ambachtelijke brouwers vooral op als aromahop vanwege het sterk aromatisch en fruitig karakter, met name gebruikt in traditionele ales en ook wel bij het drooghoppen.
Deze variëteit werd in Engeland gebruikt om bieren met een fruitachtig (zwarte bessen) limoenachtig tot citroenachtig, zelfs een heel licht zurig karakter te maken. Hoewel deze aromahop enige tijd werd ondergewaardeerd door het “Amerikaanse” karakter ondervindt Bramling Cross opnieuw toenemende belangstelling bij ambachtelijke brouwerijen, aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, vanwege zijn uitgesproken eigenschappen.
Drooghoppen is, algemeen gezien, het toevoegen van bladhop of hoppellets na het koken van de wort . Het later toevoegen van hop heeft tot gevolg dat bepaalde geur- en smaakstoffen in de hop bewaard blijven en niet kapot gekookt worden of met de hete wort verdampen. In de praktijk zijn er verschillende technieken. Het wort kan na het koken nog heet over aromahop worden geleid (dit wordt door velen eerder gezien als een “late hopping”), de hop kan worden toegevoegd aan het begin van de lagering en de hop kan worden toegevoegd aan een “cask”.
Vanwege het feit dat een authentieke drooghopping bewerkelijk en tijdrovend is wordt deze stap tegenwoordig vaak vervangen door het inmengen van extracten van aromatische olie uit de hop. Volgens sommige onderzoekers zou je het verschil niet kunnen proeven. Wij zijn het hier niet mee eens en passen daarom dan ook alleen een langdurige drooghopping toe met bladhop tijdens de lagering.
De aroma’s aanwezig in de hop zijn complex. Bepaalde aromatische oliën komen pas vrij in het bier door de inwerking van levende gist. Door het langdurige weken worden ook looistoffen opgenomen die een houtige-harsachtige toets verlenen aan het bier die het effect van lagering van wijn op houten vaten kan evenaren. En last but not least: hop bevat een hele reeks bitterstoffen die langzaam oplossen in het koude bier. Het feit dat het alfazuurgehalte van Bramling Cross ligt tussen 5,0 en 7,0% is hierbij nietszeggend. Aangezien er geen warmte is vormen zich immers amper extra iso-alfazuren, meetbaar als BU. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden; de meting van BU in het bier zegt niets over de bitterperceptie bij de drinker van een complex ambachtelijk bier.

Christoffel Nobel is reeds uniek door de combinatie van het drooghoppen, een van oorsprong Britse techniek toegepast bij hoge gistingsbieren, gedurende een langdurige koude rijping van het ondergistende bier volgens de Duitse traditie. De vooruitstrevende toepassing van Bramling Cross in deze speciale “Christoffel Nobel editie ABT Bier van de Maand, Maart 2010” bewijst dat de nieuwe paden zo enthousiast ingeslagen door de Amerikaanse “craftbrewers” vakkundig te vertalen zijn naar de uitgebalanceerde Europese brouwtraditie en grondstoffen.

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort