Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Prominent Oijen
Type:Donker speciaalbier
Alcohol:8.2%
Stamwortgehalte:19.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Oijen
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het is één van de meest landelijk gelegen brouwerijen van Nederland. Gelegen in het buitengebied van de gemeente Lith (aan de Maas) op ongeveer 10 kilometer boven Oss, met uitzicht op de Maas. De brouwerij is gevestigd is een oude koeienstal, niet de meest voor de hand liggend locatie van een brouwerij. Maar voor brouwer PietKees Roeland is het de perfecte plek voor zijn uit de hand gelopen hobby; het brouwen van bier. Hij vond deze plek uiteindelijk, na drie andere locatie waar hij zijn bieren brouwde. Al tijdens zijn opleiding als levensmiddelentechnoloog raakte PietKees "geïnfecteerd" met het "brouwvirus" en brouwde hij zijn eerste biertjes. Na vele functies in en om het gebied van levensmiddelen, wilde hij meer en ging op zoek naar een geschikt pand om zijn hobby zijn beroep te maken: professioneel bierbrouwer. Dat bleek makkelijk gezegd dan gedaan, want de gemeente Oss, zijn woonplaats, werkte niet hard mee. Maar op een mooie vond hij toch de plek die hij wilde. Een woonboerderij voor zijn gezin, met daarachter een grote, niet meer in gebruik zijnde, koeienstal voor zijn -toen nog hobby- het brouwen van bier. Hij verbouwde de stal tot een brouwerij met proeflokaal. De brouwerij op zich is strikt gescheiden van het bezoekersgedeelte door een grote glazen wand, want PietKees gebruikt open pannen op gasbranders, in plaats van een gesloten brouwketel. "Wij brouwen nog op de traditionele ambachtelijke wijze, dus volgens oude receptuur en zonder onnatuurlijke toevoegingen van geur-kleur- en smaakstoffen. Om de volle smaak te behouden worden onze bieren niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd", aldus de brouwer. En dus moet hij extra voorzichtig met het oog besmettingen en infecties van de bieren. En dat het allemaal nog ambachtelijk (dus heel veel handwerk) is kan mijn zien op de site van de brouwerij: www.speciaalbierbrouwerij.nl. Daar is ook veel informatie te vinden over openingstijden, bezoeken, de vele bieren, een cursus bierbrouwen en nog veel meer.
Het nieuwste bier van de brouwerij is dit keer uitgekozen als Bier van de Maand: Prominent Oijen.
Het bijzondere aan dit bier is het gebruik van verschillende Nederlandse fruitsoorten in verschillende stadia van het brouwen. Zo gebruikt PietKees appels en sinaasappels in het brouwwater en zwarte bessen bij de lagering. Daardoor krijgt het bier, als je goed kijkt een roze zweem. Als hopsoorten zijn Challenger en Hallertauer Perle gebruikt voor zowel het aroma als de bitterheid en is gebruikt gemaakt van donkere en pilsmout.
De een zal eerder het fruitige karakter waarnemen, terwijl een meer de hopbitterheid proeft. En het bier heeft hergisting op fust, iets wat de smaak zeker ten goede komt. En als je beseft dat het ook nog eens niet gepasteuriseerd en ongefilterd is, dan is het proeven van dit bier zeker de moeite waard. Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort