Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:St. Feuillien Cuvee Noël
Type:Kerstbier
Alcohol:9%
Stamwortgehalte:20º Plato
Land:België
Brouwerij:Brasserie Friart (Le Roeulx)
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Kerstbieren –en winterbieren- vallen in een categorie waar de brouwer zich lekker kan uitleven met ingrediënten, recepturen en alcoholpercentage. Vandaar dat Kerstbieren vrijwel altijd wat zwaar uitvallen. Bovendien zijn ze ieder jaar weer net even anders en dat maakt het wel zo leuk. Geen standaardbier dat jarenlang dezelfde smaak heeft. En, deze bieren lenen zich bij uitstek voor het bewaren. Nu is dat bij fustenbier iets lastiger, maar het is heel goed mogelijk. Vele kasteleins vinden het leuk om wat fustjes te bewaren en deze na een of meerdere jaren onder de tap te zetten.
De brouwerij zelf omschrijft het bier alsvolgt: “Dit bier heeft een volle schuimontwikkeling, de kraag is compact en stabiel. Gebrande gerst zorgt voor een bruinige tint. De kleur is diep robijnrood. De neus wordt verrast door een intense ontwikkeling van het aroma. De aromaten dragen ruimschoots bij tot dit aangename parfum. Het bier heeft een zeer ronde smaak, een zachtheid die voortvloeit uit een synergie tussen gebrande moutsoorten, een zorgvuldig op de voet gevolgde gisting en een lang verblijf in de koude kamer. De bittere ondertoon schraagt een harmonisch geheel van evenwichtige componenten.”
Volgens andere kenners smaakt het bier naar een rijkelijke Weense koffie met een scheutje Italiaanse Sambuca. Of het zo is? Er is maar één manier om daar achter te komen: bestellen dus.
De brouwerij zelf, brasserie Friart, ligt in de Belgische provincie Henegouwen, even ten noorden van Mons (Bergen). De naam St.Feuillien is een verwijzing naar de Ierse monnik Faelen (Feuillien in het Frans). Hij kwam halverwege de 7e eeuw het Evangelie prediken in het gebied wat nu de gemeente Le Roeulx is. Maar de inwoners wilden geen missionaris en hij werd gemarteld en onthoofd. Op de plaats waar eerst een gedenkkapel stond werd eeuwen later een abdij gebouwd. Deze floreerde totdat de Franse Revolutie alles kapot maakte. In 1873 begon de familie Friart met brouwen en in 1890 kocht de familie de huidige brouwerij. Hier brouwde men tot 1980 en in 1988 werd de eigen brouwerij door een nieuwe generatie van de familie Friart weer heropend. De brouwerij is een klassiek voorbeeld van een torenbrouwerij. De installaties zien er nog traditioneel uit, maar er wordt gewerkt met moderne technieken, gecombineerd met passie en kennis. Dat levert mooie, hartverwarmende bieren op.
Proost en prettige feestdagen.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort