Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:La Trappe Quadrupel 2004
Type:Zwaar speciaal Trappist
Alcohol:10%
Stamwortgehalte:23.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Koningshoeven
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
LET OP: Deze bieren zijn niet bij ieder ABT-café te verkrijgen. Vraag er naar !!
Niet één, maar twee bijzondere bieren van de maand. Maar wel van hetzelfde type. De Quadrupel van trappistenbrouwerij De Koningshoeven. Een unicum. Hoe kan dat?
Al in 2004 heeft de A.B.T. een brouwsel Quadrupel laten maken en laten afvullen op fust. Deze partij is weggelegd in de kelders van de brouwerij en is door de vader Abt persoonlijk verzegeld. Met de bedoeling om deze unieke versie speciaal voor de A.B.T. vijf jaar te laten rijpen, onder ideale condities, en nu als Bier van de Maand in alle ABT-cafés te schenken. In de loop der tijd werd het duidelijk dat de hoeveelheid vaten vrij beperkt was en dat daardoor niet alle ABT-cafés de juiste hoeveelheid fusten zou kunnen krijgen.
Daarom is gezocht naar een oplossing. Deze is gevonden in de vorm van Quadrupel een aantal maanden te laten rijpen op eikenhouten vaten en deze speciaal voor de A.B.T. op het laatst af te vullen op fust. Want deze speciale versie is eigenlijk bedoeld voor verkoop van 75cl. flessen in de winkel bij het klooster zelf. Er worden bij de brouwerij meerdere soorten eikenhouten vaten gebruikt (portvaten en nieuwe vaten). Bij het ter perse gaan van deze editie is nog niet duidelijk welke vaten, ook wel barriques genoemd, gebruikt gaan worden voor de A.B.T. Dat bepaalt de brouwmeester op het laatste moment. En hij bepaalt ook of er, en zo ja, hoeveel jonge Quadrupel nog toegevoegd moet worden om het beste resultaat te krijgen. Hij is nog volop aan het experimenteren.
Ondanks dat het eindresultaat nog niet helemaal bekend, is al wel duidelijk dat er veel verschil zit tussen de twee versies.
In ingewikkeld verhaal, maar zeker het proeven waard. Hierbij moet wel aangetekend worden dat NIET gegarandeerd kan worden dat beide versies tegelijkertijd naast elkaar te verkrijgen zijn. Dat is sterk afhankelijk van het aantal beschikbare kranen die ieder ABT-café tot zijn beschikking heeft. Het kan dus best zo zijn dat bij het ene ABT-café de twee versies naast elkaar te proeven en dat bij een ander ABT-café slechts één van de twee versie onder de kraan staat. Vraag er naar bij uw eigen ABT-café. Wij vragen daarvoor uw begrip.
Hierbij moet nadrukkelijk worden vermeldt dat het bier/ deze bieren NIET bij ALLE ABT-cafés verkrijgbaar zal zijn. Door de zeer hoge prijs is ieder ABT-café dit keer vrij om te bepalen de bieren wel of niet in te kopen. Vraag ernaar bij de bar!!
Bierbrouwerij De Koningshoeven bestaat dit jaar 125 jaar. In 1880 vestigt een groep op de vlucht geslagen Franse trappistenmonniken zich op een stuk grond, dat ooit eigendom was Koning Willem II. Daarop stonden enkele hoeven en een schaapskooi: De Koningshoeven. De hoeven werden verbouwd tot klooster, de abdij O.L.V. Koningshoeven, en in 1884 beginnen de paters een brouwerij om inkomsten te genereren. Bier was volksdrank nummer één en volgens de regels van St. Benedictus mag men in de eigen levensbehoefte voorzien. Monnik Isidorus Laaber wordt naar München gestuurd om het vak van brouwer onder de knie te krijgen. Hij is dan de eerste brouwmeester van de nieuwe brouwerij. Met de viering van het 125-jarig bestaan is het dus niet verwonderlijk dat hij de naamgever is geworden van het jubileumbier. Het is in het klooster en het compleet nieuwe en schitterende proeflokaal, in de vorm van een schaapskooi, te verkrijgen.
De volledige historie, alle informatie over het klooster, de bieren, het proeflokaal en nog veel meer zijn te vinden op www.latrappe.nl.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort