Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Pontificale
Type:Zwaar Amber
Alcohol:7.2%
Stamwortgehalte:16.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Leckere
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Utrecht viert in 2009 de 550-ste geboortedag van Paus Adrianus VI. Geboren als Adriaan Florenszoon Boeyens op 2 maart 1459 te Utrecht, werd hij in 1522 tot hoofd van de Kerk gekozen. Paus Adrianus VI, de eerste en enige Nederlands Paus, is slechts korte tijd kerkvorst geweest. Hij stierf in 1523 op 64-jarige leeftijd. Hij werd Paus in een tijd dat het Vaticaan werd geteisterd door corruptie en aflatenhandel. Adrianus viel in Rome uit de toon met zijn sobere levensstijl en het belang dat hij hechtte aan integriteit. Daarnaast was Adrianus een groot liefhebber van bier wat in het Rome van die tijd gold als zeer barbaars. Speciaal ter ere van de viering van de 550-ste geboortedag heeft de Utrechtse Brouwerij De Leckere een nieuw bier gebrouwen: Pontificale. De receptuur is ontwikkeld door oud oprichter en brouwer Pim Bosch.
Adrianus en de Utrechtse Brouwerij De Leckere zouden goed bij elkaar gepast hebben. Zo was Brouwerij De Leckere de eerste brouwerij in Nederland die 100% biologische speciaalbieren ging brouwen en dat nog steeds doet. Eerlijk, respectvol en duurzaam. Maar daarnaast volgt deze zelfstandige brouwerij ook een eigen koers door landelijk aan de weg te timmeren en zich een positie te verwerven naast de meer bekende biermerken en brouwerijen. De Leckere heeft in haar korte bestaan al veel roerige tijden meegemaakt, maar dankzij de brouwkunde en het doorzettingsvermogen van Jan Wolfs staat de brouwerij weer als een huis. De bieren, de styling en het ondernemen werden grondig aangepakt.
De naam Pontificale is afgeleid van het Latijnse woord pontifex wat letterlijk betekent verbinding tussen mens en hogere machten. Hiermee werd de Romeinse Hogepriester (Pontifex Maximus) aangeduid en na het verval van het Romeinse Rijk werd dit de titel van de Paus. Analoog hieraan wordt het woord pontificaat gebruikt voor zowel het ambt als de ambtsperiode van een (hoge)priester, meestal in verbinding met de uitoefening van wereldlijke, politieke macht. Het woord pontificaat kent diverse synoniemen die ook op dit nieuwe bier van toepassing zijn; plechtig langzaam, pauselijk, over de volle breedte, zo nadrukkelijk dat men het niet negeren kan. Dat brengt ons bij de kern van dit bijzondere bier; een bier dat een brug slaat tussen mensen van alle rangen en standen en wat aan kan zetten tot mooie (hemelse?) gedachten. Een bier met een breed smaakpallet en diverse schakeringen dat met aandacht en rust gedronken dient te worden. Een voornaam en onderscheidend bier waar je niet omheen kan. Een terechte ode aan een bijzondere Paus uit Utrecht.
Paus Adrianus VI wordt in Utrecht herdacht met concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Meer informatie via www.UtrechtYourWay.com.
Pontificale is een zwaar, amberkleurig bier van hoge gisting met een basis van 3 soorten hop. De geur is hoppig, moutig en fruitig. In de aandronk een combinatie van licht zoete mout- en bittertonen. Vervolgens komen er extra hoptonen vrij voorzien van frisse fruitkenmerken zoals citrus en mango. De afdronk wordt gekenmerkt door iets van laurier, geroosterd brood en karamel. Proost!
Voor meer informatie: www.deleckere.nl
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort