Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Dwarsboom
Type:Blond Speciaalbier
Alcohol:7.5%
Stamwortgehalte:18.5º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Lindeboom
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het was snikhete augustusdag bij Grand-Café Heffer in Amsterdam. De kelder stroomde vol met bierproevers uit het hele land. Het was de finale van het Nederlands Kampioenschap Blind Bierproeven. Het was zweten en zwoegen voor de proevers, de supporters, de schenkers en de organisatoren. Er was een barrage nodig, tussen twee dames nota bene, om de beste proev(fst)er van Nederland te kunnen bepalen. Renate Dissel uit Oosterhout bleek uiteindelijk over de beste smaakpapillen te beschikken en mocht zich een jaar Nederlands Kampioen Blind Bierproeven noemen. En als extra prijs mocht zij haar eigen bier brouwen bij een Nederlandse brouwerij. Dit bier, Dwarsboom, is deze maand het Bier van de Maand bij alle cafés van de A.B.T. Het bier werd bij en in samenspraak met de Lindeboom Bierbrouwerij uit het Limburgse Neer. Brouwmeester Theo Sonnemans heeft het hele brouwproces begeleidt. “Wat een vakman”, vindt ze, “hij deed echt zijn best om wat ik bedoelde, te vertalen naar een goed recept.”
Het hele brouwproces mocht ze van dichtbij meemaken. “Erg bijzonder. Ik was natuurlijk wel eerder in brouwerijen geweest, maar nog nooit eerder had ik stap voor stap al die acties gezien. Ik mocht ook iedere keer proeven: eerst heb je een dikke, zoete, warme pap waarin je heel duidelijk de mout proeft, daarna gaat de hop erbij en proef je weer precies wat die voor effect heeft…” Het koken van de wort vond ze spectaculair: “zo’n kolkende, borrelende massa, net lava.”
Dit is ‘m dan, Renate Dissels ideale bier. “Het beste van mijn lievelingsbieren, maar dan gecombineerd”, vertelt de Nederlands kampioen blind bierproeven. Een blond bier van hoge gisting werd het, vol en moutig en met een hopkruidig karakter.
Geheel naar de eigen voorkeur van Renate is het een stevige blonde geworden, die een goede bitterheid heeft en aangenaam uitvloeit. Door het gebruik van onder andere Cascadehop heeft het bier een mooie frisse neus. Het bier is gefilterd en gepasteuriseerd.
De bitterheid van Poperings Hommel, wilde Renate graag, en verder de mooie lichtgele kleur van Hopus en iets van de smaken van Afflichem Patersvat en Chimay trippel. “Het mocht best een stevig bier worden”, gaat ze enthousiast verder, “maar ook weer niet té zwaar, zodat het wel lekker doordrinkbaar zou zijn.”
Om precies de goede smaak te bereiken, importeerde Theo speciale hop uit Amerika, Cascade. “We hebben juist voor dit type gekozen”, legt hij uit, “ omdat het een heel specifiek aromatisch karakter heeft.” Renate: “het ruikt echt geweldig, heel fris en citrusachtig.”
De naam voor haar bier bedacht Renate pas op het laatste moment. ‘Dwarsboom’ is de letterlijke vertaling van haar achternaam, Dissel. Ook de verwijzing naar De Lindeboom vond ze leuk. “En bovendien was ‘dwarsboompje’ vroeger mijn bijnaam, omdat ik nogal eigenwijs kon zijn.” Van dat laatste heeft Theo in elk geval niets gemerkt: “Ze heeft zich prima gedragen en was vol interesse”, meldt hij.
Komend jaar gaat de Nederlands kampioen haar titel zeker verdedigen, kondigt ze aan. “Het was echt een bijzondere ervaring, in zo’n grote professionele brouwerij en zeker samen met Theo.” Haar tactiek? “Heel goed oefenen van tevoren, liefst ’s morgens vroeg. Dat deed ik vorig jaar ook zo: daar zat ik dan om tien uur met een tafel vol bierglazen voor mijn neus!”
Nieuwsgierig geworden? Bestellen dus! Proost.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort