Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Corry
Type:Dortmunder
Alcohol:5.9%
Stamwortgehalte:14º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Prael
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Brouwerij de Prael: een bijzondere brouwerij.
Het idee is in 2000 ontstaan vanuit de geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam. Fer Kok en Arno Kooy, beiden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen en beiden hobbybrouwers, wilden een bedrijfsvorm ontwikkelen waarbij mensen met een psychiatrische achtergrond weer aan zinvol werk geholpen konden worden. En zo kon het gebeuren dat werk en hobby in 1 bedrijf gecombineerd konden worden. In 2002 ging brouwerij De Prael van start op een industrieterrein achter het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid. Inmiddels is de brouwerij vorig jaar verhuisd naar het centrum van Amsterdam, op de Wallen. De brouwerij staat in één van de oudste plakken van de stad, waar vroeger al de bierkaai was. In een prachtig verbouwd monumentaal pand staat een moderne brouwinstallatie waar nu 1000 liter bier per keer gebrouwen kan worden. Fer is de brouwmeester en Arno is de bedrijfsleider. Het duo wordt bijgestaan door Hilde (verkoop) en Lieke (begeleiding). Er werken nu ongeveer 75 mensen die één of meerdere dagdelen per week in de brouwerij werkzaam zijn. En alles nog steeds volgens de stelling: iedereen doet wat ie kan. Het is een prachtige vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij de opbrengsten naar de Stichting Brouwerij De Prael gaan. Zo is alles binnen de brouwerij handwerk; zelfs de etikettering. De etiketten worden er met de hand opgeplakt. Maar ook het brouwen gebeurt op ambachtelijke en maatschappelijk verantwoorde wijze. Ze malen de granen in de brouwerij en selecteren de mout zelf. In het hele proces wordt er niet gefilterd en gepasteuriseerd. Brouwerij de Prael lagert alle bieren op klassieke wijze, vult af met nagisting en voegt geen geur- of smaakstoffen toe. In de bieren proeft u alleen natuurlijk koolzuur dat ontstaat tijdens het brouwproces. Alle ingrediënten zijn 100 % biologisch.
Het pand, een voormalig veilinghuis en wagenmakerij, aan de Oudezijds Voorburgwal is met behulp van de Stichting Stadsherstel volledig gerenoveerd. Van een totaal vervallen is het schitterend opgeknapt, waarbij de historische uitstraling van het pand behouden is gebleven. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de bouw van het proeflokaal.
Wat opvalt is dat er geen opslagruimte in het pand is. Dit wordt opgelost door twee keer per week een platboot te laten varen naar het depot in Amsterdam Oost. En ook dit proces gebeurt weer volgens het recept van De Prael.
Daarnaast zijn de namen van de bieren ook opvallend te noemen. Gezien de achtergrond van de medewerkers waarbij ‘een lach en een traan’ vlakbij elkaar liggen, is gekozen voor namen van gekende volkszangers met bekende namen als Johnny (Jordaan), Willy (Alberti), Mary (Servaas) en Nelis (Manke Nelis). Dus ook de naam van ons Bier van de Maand is naar een volkszangeres genoemd: Corry (Konings). Corry is een Dort-type bier van 5,9%, licht amber van kleur. De gebruikte moutsoort zijn pils en Munchener en de hopsoorten zijn Hallertauer en Golding. Corry heeft een bittere, maar toch frisse smaak, zoals het een echte Dort betaamt. En of u er ‘heel apart gevoel van binnen’ door krijgt kan maar op één manier gecontroleerd worden. Proost!

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort