Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Curim gold Celtic Wheat beer
Type:Tarwebier
Alcohol:4.3%
Stamwortgehalte:10º Plato
Land:Ierland
Brouwerij:Carlow Brewing Company
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Een Iers tarwebier? Bestaat dat? Ierland is toch het land van de stouts, de porters en de reds? En toch wordt er ook tarwebier gebrouwen. En wel door de Carlow Brewing Company uit het gelijknamige plaatsje op zo’n 70 kilometer ten zuiden van Dublin. Carlow ligt in de Barrow vallei, de regio waar van oudsher veel gerst en ook hop verbouwd werd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er in het gebied een aantal brouwerijen actief waren. Maar ze legden allemaal het loodje. Totdat in 1998 de Carlow brouwerij werd opgericht door de broers O’Hara. Deze microbrouwerij heeft zich in korte tijd kunnen onderscheiden, want sinds 2000 won de brouwerij meerdere prijzen bij verschillende bierwedstrijden. De broers O’Hara hebben de oude brouwtraditie van het gebied weer in ere hersteld door een kleine, moderne brouwerij te beginnen waar ze een beperkt aantal traditionele Ierse bieren brouwen.
De overlevering vertelt dat de vroege Ierse koning Conor Mac Nessa dagelijks drie dingen deed: een derde van zijn tijd keek hij naar jongeren die aan het sporten waren, een derde spendeerde hij aan het spelen van een bordspel “fidchell” genaamd en voor de rest dronk hij het zogenaamde “cuirim-ale” tot hij in slaap viel. De Griekse filosoof en dokter Dioscorides meldde al in de eerste 1e eeuw na Christus dat de Ieren een alcoholische drank dronken genaamd Curmi. Oude Ierse geschriften maakten melding van een zelfde moutdrank met de naam coirm. Dit is later verbasterd tot Curim. Ook de nationale heilige St. Patrick hield erg veel van bier en hij had zelfs een eigen brouwer in zijn huishouding; Mescan, een monnik die meer gewaardeerd werd voor zijn bieren, dan om zijn spirituele werkzaamheden.
Het Curim Gold Celtic Wheat beer is afgeleid van de orginele Ierse (Keltische) moutdrank zoals in de Barrow vallei eeuwen gebrouwen werd. Het wordt nu gemaakt van een mix van geroosterde bleke tarwemout en caramout. De toegepaste hopsoorten zijn variëteiten van Challenger, Mount Hood en Cascade. Dit resulteert in een licht fruitig bier met smaakaccenten van peer, banaan en pruim. Het is een aangenaam, fris, licht fruitig bier met een tarwe-achtige ondertoon die altijd in de smaak aanwezig is.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort