Historisch bier van de maand
Historisch overzicht
Biernaam:Ervaring
Type:Blond Speciaalbier
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:14.3º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:De Hemel
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het komt niet al te vaak voor dat er speciaal voor de A.B.T. een uniek gebrouwen wordt. In dit geval wel. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Herm Hegger als bierbrouwer heeft hij een eenmalig bier gebrouwen met de toepasselijke naam ERVARING.

Herm wist op zijn 15e al wat hij wilde: een eigen brouwerij. Op zijn 27e had hij genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om zijn droom te verwezenlijken. Hij vond in Heumen een oud brouwerijpand en zette in 1983 brouwerij Raaf op. Het was de eerste nieuwe brouwerij in 100 jaar. In 1996 verkocht hij deze, inmiddels goed florerende brouwerij, aan Oranjeboom en begon een nieuwe brouwerij in het voormalige gildehuis van de Nijmeegse brouwers aan de Steenstraat, vlak achter de Waalkade. Stadsbrouwerij De Hemel was geboren. Vervolgens liet hij zijn oog vallen op het voormalige klooster de Commanderie van St.Jan uit 1196. Een pand in het hoger gelegen deel van het centrum en met een lange, roerige geschiedenis. In 1999 kon hij de overstap maken naar het nieuwe onderkomen. Het pand was eigenlijk te groot voor een kleinschalige brouwerij alleen. En omdat er met kleinschalig brouwen alleen geen droog brood valt te verdienen verhuurt hij een aantal ruimtes die perfect aansluiten bij het gemeenschappelijke kenmerk: proeven en eten. Herm besteedt ook veel tijd aan rondleidingen en het maken rest- en bijproducten van het brouwen. Er is een distilleerderij, er wordt bierazijn, bostelbrood, witbiermarmelade, likeuren en biermosterd gemaakt. Kijk voor meer informatie de brouwerij, het pand en de andere activiteiten op: www.brouwerijdehemel.nl.

Maar de hoofdzaak blijft het brouwen van speciale bieren. Daarvoor heeft Herm in de kelder van het prachtige pand een professionele brouwinstallatie, naar eigen ontwerp, tot zijn beschikking volgens het principe van de eenvoud.* Zoals gezegd is de aanleiding van dit bier het 25 jarig jubileum van Herm als brouwer. Op de vraag hoe hij tot de keuze van dit bier gekomen is antwoordde hij: “De aanleiding is het jubileum, het smaaktype is mijn smaakvoorkeur zoals die in de loop van de jaren is geëvolueerd namelijk een toegankelijk bier met een prettige balans, met voldoende “bite” om uit te blijven nodigen tot de volgende slok maar zonder nahangende bitterheid en met de fruitige aroma’s die typisch zijn voor de bieren van de Hemel.”

Het bier is gebrouwen met een gist van het Kölschtype, De reden is de fruitigheid van dit type gist die nog eens wordt bevordert door een relatief hoge gistingstemperatuur namelijk 28 graden. Ook voor het overige zijn de ingrediënten vertrouwd; Hallertauer Perle en Hallertauer Hersbrucker voor respectievelijk de bitterheid en het aroma. De mout is overwegend Pilsenermout van Weyermann met een beetje caramelmout en kandijsuiker. Het bier is gecentrifugeerd. Het resultaat? Proef maar! De A.B.T. feliciteert Herm met zijn jubileum. Proost! (*tekst gedeeltelijk uit Nederlandse Bierbrouwerijen van Peter van der Arend)

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort