Biernaam:Snake Dog India Pale Ale
Type:India Pale Ale
Alcohol:5,6%
Stamwortgehalte:16.8º Plato
Land:Amerika
Brouwerij:Flying Dog Brewery
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
In de jaren zeventig was Monty Python’s Flying Circus dé standaard wat betreft absurde humor. Eén van hun gevleugelde uitspraken was: “And now for something competely different”. Dat moet zo’n beetje ook de gedachte zijn geweest bij de keuze van dit Bier van de Maand. Als je alleen afgaat op de afbeeldingen op de flesjes, T-shirts, caps en dergelijke van de brouwerij, vraag je je snel af hoe het bier dan moet smaken. Want als je kijkt op www.flyingdogales.com dan zie je alleen maar vreemde, absurdistische wezens. Het is net alsof Salvador Dali met wat extra geestverruimde middelen heftig te keer geweest is. Maar volgens ingewijden smaken hun bieren net zo: eigenzinnig, uitzinnig en groots. Je bent gewaarschuwd!
Het rare verhaal begint wanneer twee non-conformisten en kunstenaars, George Stranahan en Richard McIntyre, een trektocht door het Himalaya gebergte maken. De twee zweren dat er op een avond een vreemd, vliegend wezen op hun kampplaats af komt. Ze zeggen dat het steeds meer op een vliegende hond begint te lijken en de begeleidende sherpa’s de stuipen op het lijf jaagt. De twee komen er ongeschonden vanaf, behalve dan dat ze heftig geïnspireerd zijn geraakt door dit boosaardige, ondeugende, non-conformistische wezen. Of je dit vreemde verhaal nu gelooft of niet, feit is dat George en Richard hun Flying Dog Brewpub in 1990 in Aspen, Colorado, openden. De onderneming was vanaf het begin een enorm succes. En het werd nog gekker toen de twee Hunter Thompson en Ralph Steadman, ook kunstenaars, ontmoetten. Ralph, Brits cartoonist en karikaturist, is de man die verantwoordelijk is voor alle tekeningen van de etiketten en dergelijke. Vandaag de dag verkopen ze meer dan 400.000 dozen over heel de Verenigde Staten, vanuit hun “state-of-the-art” brouwerij in het centrum van Denver. De brouwers, met hun ontembare creatieve geesten, zijn de drijvende kracht achter deze unieke brouwerij. Het resulteert in maar liefst elf verschillende bieren, voortgekomen uit hoppige experimenten. Wie verder gaat zoeken op de website van de Flying Dog komt meer te weten over de combinatie van de brouwerij, de eigenaars, hun kunst, hun bieren en hun achtergronden. Boeiend om er eens in te duiken, maar eerst het bier.
Volgens hun eigen omschrijving is de Snake Dog IPA het “hopmonster” van de brouwerij. En het citrus fruit aroma zal de zintuigen hypnotiseren van de meest doorgewinterde bierdrinker en is listiger dan een slang in het struikgewas. Het bier is krachtig gehopt (48 EBU) met hop specialiteiten (Warrior, Columbus, Golding) uit het noordwesten van de VS. Het is een India Pale Ale in de Colorado stijl.
India Pale Ale (IPA) is ontstaan in Engeland in de 18e eeuw. Bieren die per schip vervoerd moesten worden naar andere delen van het grote Britse Rijk, waaronder India, werden gebrouwen met een hoge dichtheid. Dit omdat ze dan langzaam konden gisten en bij aankomst hun hoogtepunt zouden kunnen bereiken. Ook werden ze zwaar gehopt om het bier te beschermen tegen infecties. Zo werd IPA een aparte bierstijl en werd in Engeland zelf ook populair. De stijl kwam sloeg over naar de VS in 1830, toen een brouwer, Peter Ballantine, emigreerde naar de VS. IPA sloeg ook daar aan en vrijwel iedere Amerikaanse huisbrouwerij brouwt nu zijn eigen IPA en er zijn verschillende regionale IPA-stijlen ontstaan.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort