Biernaam:Cantillon Kriek 100% Lambic
Type:Kriek Lambic
Alcohol:5%
Stamwortgehalte:0º Plato
Land:België
Brouwerij:Cantillon
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Dat men in cafés soms kan kiezen uit 200 of 300 bieren is een recent verschijnsel. Vroeger schonk men alleen maar lokaal bier. Om de prijslijst toch een beetje langer te maken, bedachten de brouwers recepten op basis van fruit uit de streek.

Het bekendste van de fruitbieren is ongetwijfeld de Kriek.


Artiest : Raymond Coumans, 1989
Op een warme zomerdag stopt een vrachtwagen voor de brouwerij. Hij komt van de veiling van Sint-Truiden en brengt 4000 kg verse Kellery-noorderkrieken. Nadat de vrachtwagen is afgeladen zal de ploeg van Cantillon de krieken in pijpen (vaten van 650 liter) storten, zo’n 150 kg per vat. Deze eikenhouten of kastanjehouten vaten zijn enkele dagen eerder nog gereinigd.


Tijdens het vullen van de vaten ga ik op zoek naar gezonde lambik van ongeveer anderhalf jaar oud. Dit is niet zo gemakkelijk want veel bieren zijn nog steeds ziek. Deze " olieachtige " lambik moet zeker nog enkele maanden rijpen in het moedervat. Wanneer de pijpen voor de Kriek zijn gevuld met het fruit en met de Lambik (ongeveer 500 liter), bedek ik het bomgat met een blad papier om elk contact met eventuele onzuiverheden te vermijden.

Vijf dagen na het vullen begint de gisting. De suikers van de Lambik en ook die van het fruit doen de gisten in het hout en op de schil van de vruchten in actie schieten. Op de oude vaten in de kelder verschijnt een prachtige rode of roze schuimkraag.

Meestal eindigt de gisting rond 10 augustus. Dan worden de bomgaten afgesloten en begint de zure lambik de kleur en de smaak aan het fruit te onttrekken. Een belangrijk detail : talloze vliegjes en muggen cirkelen rond het gistende schuim en dreigen dus schadelijke infecties te veroorzaken. Maar dank zij het fantastisch natuurlijk evenwicht in onze brouwerij, dat ook het mysterieuze brouwproces van onze bieren mogelijk maakt, hebben we de gedroomde predator in huis, de huisspin, een spinnensoort die zich graag ophoudt tussen onze balken en alle chemische insectenverdelgers overbodig maakt.


Artiest : Raymond Coumans, 1989
De gisting van de Kriek op de fles begint meestal in oktober. Twee pijpen Kriek-Lambik van het eerste extract en twee pijpen van het tweede extract worden overgepompt naar een groot vat. Men bekomt het tweede extract door het vat een tweede keer te vullen, zodat men het maximum uit het fruit haalt. Men kan ook een zeker volume jonge Lambik aan de Kriek toevoegen om een goede gisting op de fles te bekomen. De Kriek wordt dus op een natuurlijke wijze verzadigd, meestal drie tot vijf maanden na het bottelen. Dat is het moment waarop hij moet worden gedronken : ik raad aan het bier te drinken binnen het jaar na de datum van het bottelen.

De gisting gaat immers de oorsponkelijke smaak van het product veranderen en de Kriek zal worden gedomineerd door het droge karakter van de oude lambik. Ook zal de donkerrode kleur evolueren naar meer olieachtige tinten. Dit is echter een persoonlijke en dus subjectieve mening : sommige klanten laten hun Kriek lange jaren liggen en vinden hem zo heel lekker. Kriek drinkt men traditioneel in de zomer. Het is een uitstekende dorstlesser die heerlijk smaakt bij een grote boerenboterham met plattekaas, radijsjes, ajuintjes en bieslook.

Vroeger kregen de klanten op café twee klontjes suiker en een " stoemper ", gepresenteerd op een klein schoteltje, bij hun Kriek. Met dit kleine ijzeren staafje kon de klant de suiker op de bodem van zijn glas Kriek platdrukken en zo de zure smaak neutraliseren door het bier op een natuurlijke manier bij te zoeten.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
BIER VAN DE MAAND AUGUSTUS - Lindemans Faro: een lambic, aangezoet met kandijsuiker.
Powered by Webdesign Amersfoort