Biernaam:Brugse Zot
Type:Blond
Alcohol:6%
Stamwortgehalte:14º Plato
Land:België
Brouwerij:De Halve Maan
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Brugge is bij zeer velen een geliefde ontspanningsplaats voor een paar dagen. Het oude centrum is één groot, levend en in bedrijf zijnd openluchtmuseum. Een zeer rijke historie die gelukkig gespaard is gebleven. En voor de bierliefhebber valt er – weer – genoeg te beleven. Na de jammerlijke sluiting van brouwerij de Gouden Boom, heeft een verre nazaat van Paul Vanneste, Xavier Vanneste gelukkig de draad weer opgepakt en is vorig jaar weer begonnen met brouwen. Plaats van handeling huisbrouwerij De Halve Maan aan het Walplein in het zuiden van de oude stad, op een steenworp afstand van het prachtige en beroemde Begijnhof.
Het Walplein is een klein en intiem pleintje. Verscholen achter een grote poort ligt de voormalige brouwerij Henri Maes, oftewel brouwerij de Halve Maan.
Al in 1564 was er sprake van brouwerij “Die Maene” aan het Walplein en in 1856 wordt Leon Maes (Henri I) eigenaar van het pand en met steun van zijn oom, kanunnik P.J. Maes, maakt hij er een moderne brouwerij van.
Henri Maes II wordt in 1867 eigenaar en brouwer. Hij bouwt er een Engelse mouterij bij en gaat bieren brouwen in de Engelse stijl. Henri III neemt na WO I de roerstok over en richt zich vooral op Duitse bieren en bouwt de brouwerij om een brouwerij naar Duits model, inclusief koelschip en een grote moutvloer en eest. In de jaren 70 kreeg de brouwerij het moeilijk door het veranderende bestedingspatroon van de consument. In 1988 werd het biermerk Straffe Hendrik, en de brouwerij, overgenomen de Riva groep. Het pand werd omgebouwd tot een grote horecagelegenheid met zalen, waar goed eten gepaard gaat met een goed glas bier. In het begin werd het bier er nog wel gebrouwen, maar ging als wort naar Riva waar de verdere bewerking plaatvond. Vanaf 2002 werd er helemaal niet meer gebrouwen. In het pand is ook een biermuseum te vinden en zijn er mogelijkheden voor rondleidingen.
In 2005 start Xavier Vanneste, zoon van Veronique Maes, met een omvangrijke renovatie en modernisering van de brouwinstallatie en brengt onder de naam “Brugse Zot” een nieuw bier op de markt. Zo is er toch weer leven in de Brugse brouwerij gekomen.
De naam is ontleend aan een bezoek dat Maximiliaan van Oostenrijks ooit eens aan Brugge bracht. Om hem welkom liet men een stoet van feestvierders en zotten voorbijtrekken. Hij riep dat Bruggelingen zotten waren en zo is de bijnaam Brugse Zotten voor de Bruggelingen ontstaan.
Brugse Zot blond is goudblond bier van bovengisting, gebrouwen van 4 verschillende moutsoorten en 2 hopvariëteiten en heeft 6% alcohol. De flessenversie heeft hergisting op fles en is een levend bier met smaakevolutie. Ook Beerhunter Michael Jackson heeft het bier geproefd en omschrijft als volgt: Brugse Zot heeft een bijna regenboogkleurige bleke bronzen kleur, een bloemrijk aroma van “hop in het brouwhuis”, een fruitige smaak die doet denken aan sorbet van perziken en een lichte smakelijke droogheid in de afdronk”.
Wie meer wil weten over de brouwerij, de restaurants, rondleidingen, het bier en nog veel meer klikt op www.halvemaan.be. Een uitgebreide site waar veel informatie op te vinden is.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort