Biernaam:Boon kriek
Type:Lambic
Alcohol:5%
Stamwortgehalte:-º Plato
Land:BelgiŽ
Brouwerij:Frank Boon
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Kriek BOON is een bier van spontane gisting, bereid uit oude en jonge Lambiek van Lembeek gerijpt op eiken vaten. De kwaliteit wordt gewaarborgd door het uitsluitend gebruik van echte krieken (25%); Oorspronkelijk werd vervaardigd door aan een vat lambiek van 6 maanden oud of ouder krieken toe te voegen, hierdoor ontstaat een nieuwe gisting in de vaten. Na nogmaals 6 maanden is het resultaat een fris, zuur-zoet, niet schuimend en rood bier, met de smaak van de krieken.
Kriek werd niet noodzakelijk in de brouwerij gemaakt. Veel herbergen die vaten lambiek hadden liggen vervaardigden zelf hun kriek. Evenals lambiek werd kriek aanvankelijk van het vat getapt in de typische stenen kruiken. Naderhand werd overgegaan tot botteling.
Originele kriek-lambiek werd vervaardigd door toevoeging van Schaarbeekse krieken. Daar deze variŽteit zeldzaam geworden is, worden tegenwoordig andere rassen gebruikt, vooral Noordkrieken. Aan echte kriek worden geen zoetmiddelen toegevoegd.

Volgens de Europese voorschriften van "Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten, GTS" is kriek een zuur bier dat ontstaat door versnijding van verschillende soorten lambiek. Het bevat tussen 10 en 25% krieken (vruchten, sap of geconcentreerd sap).

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
BIER VAN DE MAAND AUGUSTUS - Lindemans Faro: een lambic, aangezoet met kandijsuiker.
Powered by Webdesign Amersfoort