Biernaam:Boon geuze
Type:geuze
Alcohol:7%
Stamwortgehalte:-º Plato
Land:België
Brouwerij:Frank Boon
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Al de door BOON geproduceerde geuze is van het type \"Oude Geuze\", dwz dat deze geuze op de traditionele manier gebrouwen wordt en voldoet aan de strenge E.G. normen die voor deze beschermde benaming gelden. Het systeem waarop de lambiek voor Geuze Boon wordt gerijpt en gemengd is nog steeds hetzelfde als hetgeen door Jean De Vits (1874-1952) en René De Vits (1909-1993) werd op punt gezet. Toen Frank Boon in 1977 de geuzestekerij van R. De Vits overnam, waren er echter nog grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende bottelingen. Om de vroeger veelvuldig voorkomende productiefouten te vermijden werden belangrijke investeringen gedaan. Ijzeren mengtanks werden vervangen door roestvrijstalen tanks, de mengvaten worden op constante temperatuur gehouden, enz.. Het reinigen en vullen van de flessen geschied volledig automatisch. De nagisting op de fles gebeurt op constante temperatuur (vroeger lagen de onderste flessen in de caveau in de koude, tegen de grond; de bovenste lagen in de zomer dikwijls veel te warm).

Het mengsel voor Geuze Boon bestaat voor 100% uit te Lembeek gebrouwen bier. 90% van het mengsel bestaat uit malse Lambiek van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maand oud), ongeveer 5% uit karaktervol bier van 3 jaar en 5% uit heel jonge Lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten. Het mengsel wordt in een mengvat van 25.000 lit gemengd, gekoeld, geklaard en daarna koud bewaard. De flessen worden ofwel in bakken ofwel in korven van 600 flessen afgevuld. Bij het bottelen wordt de Lambiek terug op gistingstemperatuur gebracht en in een geklimatiseerde ruimte geplaatst voor de nagisting op fles. Na de gisting volgt nog een rijping op lage temperatuur.

Wanneer men op Lambiek de variante op de champagnemethode toepast, krijgt men Geuze. Men mengt jonge en oude, uitgegiste Lambiek ( van 1 à 2 jaar) en trekt dit op flessen. Door de suikers in de jonge Lambiek treedt er een tweede gisting op; het bier dat hierdoor ontstaat, is levendiger dan de Lambiek. Geuze is één van de populairste Belgische biertypes: koning Albert I van België was één van de bekendste \"Geuze-liefhebbers.\" In 1901 liet de Brusselse burgemeester De Mot het ooit serveren op een receptie in het stadhuis; zo kwam Geuze aan zijn bijnaam van Champagne van Brussel.

Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort