Biernaam:Petrus Winterbier
Type:Winterbier
Alcohol:6.5%
Stamwortgehalte:14º Plato
Land:België
Brouwerij:Bavik
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
De-ABT-bier-van-de-maand-man Cor Hooymaayers moet hebben gedacht: “Pik in, ’t is winter. Een goed begin is het halve werk.” En gelijk heeft ie. En dit keer geen zware jongen zoals zo veel winterbieren, maar een wat lichter, frisser en doordrinkbaarder bier.
Het dorp Bavikhove ligt in de provincie West-Vlaanderen, op zo’n 20 kilometer ten noord-oosten van Kortrijk. In 1894 begon landbouwer Adolphe de Brabandere zijn brouwerij en zijn zoon Joseph brouwde als snel het eerste brouwsel. De combinatie boerderij/brouwerij kwam in die tijd erg vaak voor. Ondanks twee oorlogen en andere tegenslagen overleefde Bavik en begon te groeien. Bavik was een typische streekbrouwerij met redelijk veel eigen cafés. De brouwerij ging met haar tijd mee en investeerde veel in merken en typen bier. Rond het honderd jarig bestaan, in 1994, leverde Bavik aan een duizendtal cafés in heel België.
Directeur Ignace de Brabandere is voorstander van een onafhankelijke brouwerij die kwaliteit en een zeer eigen karakter hoog in het vaandel heeft staan en zo wil vechten voor het behoud van de biercultuur, ondanks alle overnames en fusies die de huidige biermarkt kenmerken.
De brouwerij heeft een zeer omvangrijk gamma aan bieren, waarbij de reeks Petrus bieren de meest uitgebreide is. Beerhunter Michael Jackson verwijst in zijn bierboeken vaak naar de overeenkomst met wijnen van de Petrus bieren. Niet zo verwonderlijk, want de naam Petrus is geïnspireerd door Sint-Pieter, de eerste Paus en poortwachter naar de hemel. De mensen Chateau Petrus uit Bordeaux werden door de naamkeuze van de brouwerij nieuwsgierig. De mensen van Bavik brachten een bezoek een het chateau en het bleek dat het allemaal wel meeviel en dat de wijnmakers erg vriendelijk waren. Maar ook de rijping van een aantal Petrus bieren gebeurt in dezelfde grote houten vaten waarin ook wijn opgeslagen wordt. De vaten die Bavik gebruikt hebben ooit gediend voor de opslag van witte wijn en calvados.
Het Petrus Winterbier wordt slechts één keer per jaar gebrouwen, in de maand november. De brouwer heeft zijn fantasie in het bier gelegd en daardoor kan het zijn dat het bier het ene jaar net iets anders smaakt dan het volgende.
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort