Biernaam:Hertog Jan Grand Prestige
Type:gerstewijn
Alcohol:10%
Stamwortgehalte:22º Plato
Land:Nederland
Brouwerij:Arcense
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Het bier op zich is geen onbekende onder de speciaalbier liefhebbers, want het bier is al ruim 20 jaar op markt. Toon van der Reek stond aan de wieg van deze zeer zware specialiteit. Samen een paar compagnons startte hij, in 1981, de leegstaande brouwerij De Vriendenkring in Arcen aan de Maas, weer op. Onder de naam Arcense bierbrouwerij BV. Toon is wellicht de belangrijkste brouwer geweest die, in de jaren 80, de Nederlandse biercultuur op hoger plan heeft gebracht. De jaren 70 kenmerkten zich door sluitingen van brouwerijen en verschraling van de biercultuur. 96% van het bier bestond uit pils. Er was een aantal mensen dat vond dat hier iets aan gedaan moest worden en Toon was de eerste brouwer die daar ook echt iets aan deed.
De gebouwen waren eigendom van De Drie Hoefijzers, later Oranjeboom. In het huurcontract stond dat er geen bieren van lage gisting gebrouwen mochten worden. Geen nood, want Toon en compagnons, richtten zich volledig op het brouwen van speciaalbieren. Het ene na het andere speciaalbier werd geïntroduceerd, waarvan vele merken van de vandaag nog steeds in Arcen gebrouwen worden. In 1983 zag de Magnus Grand Prestige het levenslicht en is sindsdien een vast onderdeel van het assortiment van de brouwerij. Via Arcener Grand Prestige werd het de Hertog Jan Grand Prestige, maar steeds werd aan de receptuur niet veel veranderd. Het was de eerste gerstewijn van Nederland.
De Hertog Jan brouwerij kent een roerige geschiedenis. De brouwerij werd in 1915 opgericht onder de naam Stoombierbrouwerij De Vriendenkring. In de Tweede Wereldoorlog werd de complete de brouwerij verwoest, maar werd erna volledig opgebouwd. Financieel werd het erg moeilijk en brouwerij De Drie Hoefijzers, later Oranjeboom en weer later Allied Breweries, kocht een groot aantal aandelen. In 1980 werd bekend dat de bottellijn in Helmond -waar Toon van der Reek werkte- én de brouwerij in Arcen zouden sluiten. Toon liep al jaren met plannen rond om zelf bieren te gaan brouwen. Eind 1992 werd Oranjeboom, later Interbrew, volledig eigenaar van de brouwerij en de geschiedenis herhaalde zich. Daarnaast heeft de brouwerij drie keer in het water gestaan door de overstromingen van de Maas.
In 1998 veranderde de naam in Hertog Jan brouwerij en dat was meteen het begin van een grootscheepse verbouwing en werd het merk Hertog Jan nieuw leven ingeblazen. De brouwmeester, Gerard van den Broek, worstelt weliswaar regelmatig met meerdere dilemma’s, maar de Hertog Jan Grand Prestige hoort daar niet bij.
De Grand Prestige is een zwaar bier, men noemt het een gerstewijn, van 10% alcohol en is zeer donker van kleur (90 EBC voor de liefhebbers). De gebruikte moutsoorten zijn Pilsmout, Münchener- kleurmout en tarwemout. De Hallertauer hop, in pellets en extract, is de gebruikte hopsoort. De diep robijnrode kleur, met een EBC van 90 (EBC is een kleurwaarde die door brouwers gebruikt wordt; hoe hoger de EBC des te donkerder de kleur is.) is kenmerkend voor het bier. De iets zoete, maar toch licht bittere smaak is voor de bierliefhebber makkelijk te herkennen.
Op www.hertogjan.nl staat informatie over de brouwerij, rondleidingen en andere zaken.
Proost!
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort