Biernaam:Cuvee du chateau
Type:gerstewijn
Alcohol:11%
Stamwortgehalte:21º Plato
Land:België
Brouwerij:van Honsebrouck
klik op het plaatje voor vergroting
Info:
Een kleine waarschuwing is hier op zijn plaats. Niet dat wij u afraden dit bier te drinken, integendeel zelfs. Maar weet waar je aan begint. Deze extra zware uitvoering van dit machtige donkere bier, dat al een alcoholpercentage van 11% heeft, is dé binnenkomer van 2010. Omdat speciaalbieren van de tap vrijwel altijd kouder geschonken worden dan de adviestemperatuur is het dus oppassen geblazen. Je proeft minder snel de alcohol. Het is eigenlijk een gerstewijn. In deze koude maand was het logisch om een bier te kiezen waar je warm van wordt. Het bier is robuust, maar tegelijkertijd zacht, mild, vol en romig. De paar jaar geleden overleden Beerhunter Michael Jackson noemde het “een immens rijk bier”. Het bier is twee maal gehopt met Kent Goldings hop en er is “dryhopping” toegepast. Daarnaast heeft het minstens twee gistingen ondergaan en is maandenlang gerijpt in tanks en daarna nog eens een aantal weken, afgevuld, in de (kasteel)kelders.
En zo zijn we aanbeland bij het visitekaartje van de brouwerij, het kasteel van Ingelmunster. In 1986 koopt de brouwersfamilie Van Honsebrouck dit kasteel. Het is een kasteelhoeve dat in 1075 door de Graaf van Vlaanderen, Robrecht de Fries, gebouwd op de ruïnes van een klooster, dat eeuwen eerder door Engelse monniken gebouwd werd. Het kasteel, een oude waterburcht, werd gekocht van de familie Montblanc en de broers Marc en Luc Van Honsebrouck laten het kasteel helemaal opknappen.
Ter ere hiervan brouwt Luc in 1989 voor het eerst Kasteelbier donker.

In 1900 kopen Emiel en Louisa van Honsebroeck in Ingelmunster een kleine hoeve en stichten een brouwerij. In 1922 volgen Paul en Ernest hen op en 31 jaar later is het de beurt aan Luc van Honsebrouck. Hij is ingenieur brouwer.
Dank zij zijn vernieuwende en vooruitstrevende ideeën specialiseert de brouwerij zich in bieren van hoge kwaliteit. 1075 liet de graaf van Vlaanderen, Robrecht de Fries, een fort bouwen op de ruines van een klooster dat in 640 door Engelse monniken bewoond werd. De Middeleeuwse kelders ondersteunen ook nu nog het kasteel, dat in 1736 herbouwd werd.
In 1986 kocht de brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel, restaureerde het en stelde het open voor het publiek.
Volgens de overlevering werden in dit kasteel rond de 15e eeuw al reeds donkere bieren gebrouwen. De huidige bieren worden echter niet in het kasteel gebrouwen, maar in de nabijgelegen brouwerij
Poll:
Wat vindt u van dit biertje
Perfect
Uitstekend
Goed
Matig
Niet mijn smaak
-Bieren van de maand Mei 2018 - TAP: Hillbilly Saison. FLES: Ozzie Pale Ale
Powered by Webdesign Amersfoort